Koliko košta razvod braka u Republici Srpskoj?

Nakon mnogo razmišljanja, shvatili ste da vašu vezu više ne treba spašavati i odlučili ste se razvesti. Uz brojna pitanja koja u tom trenutku padaju na pamet, jedno pitanje je naročito važno: Koliko sve to košta?

Razvod braka nikada nije prijatan i koliko god jaka bila odluka, uvijek će puno pitanja biti na umu.

Međutim, pitanje koje se ne može izbjeći, a na koje ljudi uglavnom ne znaju odgovor jeste cijena svega toga. Pri tome ne mislimo na cijenu u smislu posljedica i moralnog razmatranja, nego koliko novca treba odvojiti da biste i zakonski završili brak.

Da li angažovati advokata, koliko košta sudska taksa, koji su dodatni troškovi i slično.

U tekstu Kako pokrenuti razvod braka + besplatan primjer tužbe smo pisali o tome kako izgleda i kako se pokreće razvod braka, a čitaocima smo dali i primjer tužbe. 

Ako vas zanima kada supružnik ima pravo da ostane u stanu i nakon razvoda braka (pravo uvedeno novim Porodičnim zakonom), možete pročitati u tekstu u kojem smo objasnili šta je to porodični dom.

Sada ćemo vidjeti koliko košta razvod braka u Republici Srpskoj.

Postoji više načina razvoda, a od toga zavisi i cijena

Kako smo u tekstu već objasnili, postupak razvoda braka se može pokrenuti na razne načine.

Ako supružnici nemaju zajedničku maloljetnu djecu, a oboje žele razvod, brak se pokreće zahtjevom za sporazumni razvod braka.

Ako imaju djecu, a saglasni su oko razvoda, supružnici podnose zajednički prijedlog za razvod braka.

I na kraju, ako jedan supružnik želi razvod, a drugi ne želi, postupak se pokreće tužbom.

Ako se planirate samostalno zastupati i smatrate da vam ne treba advokat, slobodno preskočite sljedeći dio i pročitajte koliko iznose sudske takse.

Prvo ćemo vidjeti koliko košta da vas zastupa advokat.

Šta ako angažujete advokata?

U većini slučajeva supružnici, ili bar onaj supružnik koji pokreće razvod, angažuje advokata.

U tom slučaju se cijena određuje prema Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad advokata RS.

Tako, ukoliko se radi o zahtjevu za sporazumni razvod braka, sastavljanje zahtjeva iznosi od 300 do 450 KM, u zavisnosti od toga da li advokat zastupa jednog ili oba supružnika. Zastupanje na ročištu iznosi isto toliko, uz dodatak 60 KM nagrade za vrijeme. Ukoliko je advokat PDV obveznik, na ukupan iznos se dodaje i PDV.

Ukratko, ovaj postupak bi iznosio ukupno 660 KM (ako advokat zastupa jednog supružnika) ili 960 KM (ako zastupa oba supružnika) + PDV (ako je advokat PDV obveznik).

Zajednički prijedlog za razvod braka

Ako supružnici imaju maloljetnu djecu, postupak pokreću zajedničkim prijedlogom za razvod braka. 

Nagrada advokatu u ovom slučaju iznosi kao i za zahtjev za sporazumni razvod braka. Međutim, sud može odlučiti da održi dva ročišta u ovom slučaju, pa bi se nagrada advokatu uvećala za iznos održavanja dodatnog ročišta.

I na kraju, najskuplji postupak je onaj koji se pokreće tužbom.

Koliko košta parnica pokrenuta tužbom?

U ovom slučaju supružnik koji angažuje advokata može očekivati trošak od 300 KM + PDV (ako je advokat PDV obveznik) za tužbu. Zatim, 360 KM + PDV po ročištu, a u pravilu se održe dva ročišta, tako da ukupan trošak iznosi 1020 KM + PDV. 

Međutim, ako se raspravlja o starateljstvu nad djecom i alimentaciji, često se održava i više od dva ročišta, tako da se cijena značajno uvećava.

Pored toga, ako je neka stranka nezadovoljna iznosom alimentacije koju mora plaćati, ima pravo da izjavi žalbu, a u tom slučaju žalba košta 450 KM.

Ipak, supružnik se može i drugačije dogovoriti sa advokatom.

Kada se ne primjenjuje cijena iz Tarife?

Klijent i advokat se mogu dogovoriti o cijeni zastupanja i na drugi način i tada se ne primjenjuje Advokatska tarifa.

Ali, budite oprezni.

Ovakav ugovor je važeći samo ako je zaključen u pismenoj formi.

To znači, ako ste se usmeno dogovorili sa advokatom o iznosu nagrade i na primjer, ugovorili ste manji iznos, pa kasnije dođe do spora, advokat vas može tužiti i naplatiti iznos koji je određen Tarifom.

Ipak, nagrada advokatu ne predstavlja jedini trošak.

Sudske takse

Zakonom o sudskim taksama RS propisane su sudske takse za brakorazvodnu parnicu i to taksa u iznosu od 200 KM za tužbu za razvod braka i 200 KM za presudu.

S obzirom na to da je taksa propisana samo za tužbu, sudovi je ne bi trebali naplaćivati za zahtjev za sporazumni razvod braka i zajednički prijedlog za razvod braka. Međutim, ovo nije ujednačena praksa, pa neki sudovi i to naplaćuju.

Treba napomenuti i to da sudovi često odluče da taksu na tužbu plati jedan supružnik, a taksu na presudu drugi, osim ako je razlika u materijalnom stanju očigledna.

Koliko ukupno košta razvod?

Razvod pokrenut sporazumnim zahtjevom ili zajedničkim prijedlogom ne košta ako se supružnici sami zastupaju ili košta između 660 KM (ako supružnika zastupa advokat, a održano je samo jedno ročište) i 1470 KM (ako advokat zastupa obe stranke u postupku u kojem se raspravlja i o starateljstvu nad djecom). Na ove iznose treba dodati PDV ako je advokat PDV obveznik.

Ako je u pitanju postupak pokrenut tužbom, a stranka nema advokata, biće dužna da plati samo sudske takse, koje iznose 400 KM (taksa na tužbu i presudu), ali najčešće će morati platiti samo 200 KM, dok će drugi supružnik snositi ostatak.

Ako, sa druge strane, stranku zastupa advokat, ona mora biti spremna da izdvoji minimalno 1020 KM + PDV za zastupanje, na koji iznos se dodaju eventualna dodatna ročišta i žalba, a u svakom slučaju sudska taksa. 

Naravno, ako se stranka dogovori sa advokatom i zaključi pismeni ugovor, tada iznos može biti koliki god oni odrede.

Toliko, po trenutno važećim propisima, košta razvod braka u Republici Srpskoj. U nekom od narednih tekstova ćemo vidjeti i koliko košta razvod u Federaciji BiH.

Miloš Krčmar, diplomirani pravnik