Šta još morate znati kad registrujete SP?

Ako već godinama maštate da pokrenete svoj biznis i budete “sam svoj gazda”, ali ne znate odakle biste počeli, ovo je tekst za vas. Možda smatrate da nemate dovoljno novca ili da je postupak komplikovan. Možda da vi to jednostavno ne možete sami. Ovaj članak donosi odgovore na pitanja koja novi preduzetnici često postavljaju.

U prethodnom tekstu vezanom za registrovanje SP objasnili smo korake koji su potrebni za registraciju. Sada donosimo nastavak, koji se odnosi na još neke aspekte registracije, ali i poslovanja SP-a, a od kojih je naročito važna odgovornost za obaveze samostalnog preduzetnika.

Da li se možete registrovati kao samostalni preduzetnik elektronskim putem? 

U teoriji da, ali u praksi još uvijek ne. 

Šta to znači? 

Odredbama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti propisana je mogućnost i način na koji se vrši registracija samostalnog preduzetnika elektronskim putem, ali zbog tehničkih nemogućnosti, odnosno nepostojanja jedinstvene aplikacije, registracija je još uvijek  moguća samo fizčki (neposredno i posredno).

Da li imate platu i zdravstveno osiguranje? 

Nemate platu, ali slobodno raspolažete novcem na način da isti uplaćujete na sopstveni tekući račun. Zdravstveno osiguranje imate i njega ostvarujete na osnovu doprinosa koje uplaćujete svaki mjesec.

Koje su vaše obaveze prema drugima i na koji način odgovarate za njih? 

Preduzetnik je dužan da posluje u skladu sa zakonom i odgovoran je kako za svoj rad, tako i za rad lica koje zapošljava. Što se tiče odgovornosti za obaveze koje su nastale u vezi sa obavljanjem njegove preduzetničke djelatnosti, preduzetnik odgovara cjelokupnom svojom imovinom i njegova odgovornost ne prestaje brisanjem iz Registra preduzetnika.

Na primjer, preduzetnik podigne kredit radi proširenja posla i taj posao mu nakon nekog vremena propadne. Iako je kredit bio namijenjen njegovom poslu, banka svejedno može uzeti preduzetnikovu ličnu imovinu (stan, auto i slično), bez obzira na to što lična imovina nije korištena za posao. 

Tu se nalazi ključna razlika između SP i d.o.o. Ako privredno društvo podigne kredit radi ulaganja u posao, pa ne vrati kredit, banka se može naplatiti samo iz imovine d.o.o, a ne i od vlasnika. Više o razlikama između SP i d.o.o. donosimo u nekom od narednih tekstova.

Za kraj,

iskreno se nadam da vam je ovaj tekst bio od koristi. Slobodno nam pišite ako vas još nešto zanima. Rado ćemo odgovoriti već u nekom od narednih tekstova.

Milica Aljetić, diplomirani pravnik